tibb

منضج اخلاط

به نام خدا

 

 

 

در کتاب بدیعات اختیارى در معنی منضج امده ؛   در لغت پخته ‏کننده است

 

و در اصطلاح طب چیزى است که خلط رقیق را غلیظ و غلیظ را رقیق گرداند تا به حدّ اعتدال رسد.

 

و در کتاب طب اکبری در تعریف منضج امده ؛عبارت از ادویه‏ هایى که باعث اعتدال قوام مواد

 

 قابل دفع شوند تا آن مواد  به راحتى بتوانند قابل دفع شوند.

 

 

برای نضج هر خلط زمان خاصه خود را دارد   در کتاب شریف میزان طب نوشته حکیم ارزانی در مورد نضج 

 

امده است ؛ خلطى که غلیظ است، چون بلغم غلیظ و سودا، نضج   وى آن است که قوام او ازآن غلظت

 

 فروتر آید.و خلطى که رقیق است، چون صفرا و بلغم مائى، نضج وى آن است

 

 که  میل به غلظت نماید، نسبت به رقّتى که دارد.و صفرا رقیق تر از جمله اخلاط است

 

فى حد ذاته، و غلظتى که در آن محسوس  می‏شود، بعد خروج آن، به سبب کثافت لاحقه است،

 

چنانچه در خون نیز مرئى است و سبب این، رسیدن سردى هواى بخارى است مر آن را؛

 

زیرا که گرمى معتدل، باعث ترقیق است و برودت موجب کثافت است، اگر چه اندک باشد.

 

 باید دانست که خون محتاج به نضج نیست‏.

 

 

 

منضج بلغم

 

 

انجیر ؛کشمش ؛عسل ؛ترنجبین ؛گل محمدی ؛بادرنجبویه ؛بادیان ؛انیسون ؛شیرین بیان ؛امله ؛بلیله ؛بسفاویج ؛محموده و...

 

 

 

 

منضج بلغم و سودا درغذاهای ایرانی می توان از نخود آب و آب گوشت ایرانی نام برد

 

 

 

 

 

منضج صفرا

 

 

 

آلو بخارا ؛تمر هندی ؛سیب ؛گل محمدی ؛ترنجبین ؛سه پستان ؛عناب ؛ شاهتره ؛نیلوفر آبی ؛تخم کاسنی 

 

؛ بنفشه  و...

 

 

در منضج صفرا در غذا های ایرانی می توان به آب دوغ خیار ؛بورانی اسفناج ؛سکباج نام برد

 

 

 

 

منضج سوداء

 

 

 

اسطوخدوس ؛بادیان ؛اصل السوس ؛گاوزبان ؛پرسیاوش ؛سه پستان ؛بادرنجبویه ؛ناخنک

 

 

 

در غذا ها ایرانی در قسمت بلغم اشاره کردم  

 

 

 

در این جا این مقاله را به پایان میبرم امیدوارم که حق مطلب را به جا آورده باشم

 

نصیری
۲۲ اسفند ۹۳ , ۰۹:۲۶
سلام استاد عزیز ممنون از نظر شما در انجمن طب در مورد سودا .
سایتهای مختلف نکات ضد نقیضی در مورد غذاهای مموعه ومفید گفتند ممنون می شوم در مورد آها توضیح بفرمایید . طبق تست من سوداوی هستم و درجه خشکی من 3 از 4 هست یعنی خیلی خشک هستم . از نظر گرمی و سردی معتدل . ولی من در کل طبعم سرد است . اگر خیار زیاد بخورم بی حال و سست می شوم . هرچقدر خرما بخورم و وعسل یکدونه جوش هم نمی زنم . ممنون می شوم لیست غذای ترکیبی (مثل قیمه قورمه سبزی ) را برای ممنوع ومفید بودن بفرمایید . تک تک مثل . عدس ، لوبیا ، نخود را نفرمایید چون مزاج آنها را می دانم . غذاهای ایرانی را بفرمایید که ترکیبی از این خوردنی هاست .
ومسئله بعدی در مورد سوپ که سرد وخشک است . آیا برای سودا مضر است اگر نه چطور ممکنه ؟ همینطور سنگک که سرد وخشک است آیا برای سودا مضر است یا مفید ؟
واینکه موقع نشست و برخاست زانوهای من شرق شروق می کنند خیلی ؟ لطفا راه درمان بفرمایید
تشکر می کنم و عذر خواهی بابت مزاحمت

پاسخ :

علیک السلام 

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی
طب ایرانی راهی به سوی افق های تازه
نویسندگان
پیوندهای روزانه
Designed By Erfan Powered by Bayan